Consumul oral de probiotice are potențialul de a susține sănătatea celor care le consuma.
În mare număr și diversitate, microbii populează tractul intestinal, pielea, tractul urogenital, cavitățile bucale și nazale și, pe scurt, orice parte a corpului uman care este expusă lumii exterioare și în care condițiile sunt favorabile supraviețuirii bacteriilor.

Probioticele au fost definite ca fiind microorganisme vii care oferă un efect benefic asupra sănătății atunci când sunt consumate în cantități adecvate (Guarner 1998).
Conceptul de probiotice a evoluat dintr-o teorie propusă pentru prima dată de omul de știință rus, câștigător al Premiului Nobel, Elie Metchnikoff (Metchnikoff 1908), care a sugerat că viața lungă a țăranilor bulgari a rezultat din consumul lor de produse lactate fermentate. El credea că atunci când bacilul a fost consumat, acesta a efectuat fermentarea acestui produs, influențând pozitiv microflora colonului prin scăderea efectelor toxice ale microflorei colonice.
Cercetarile asupra probioticelor constă în experimente efectuate cu zeci de tulpini bacteriene diferite și combinații de tulpini utilizate în doze diferite în studii in vitro. Rezultatele pozitive din studiile clinice sau pe voluntari umani, oferă validitate conceptului de probiotic.
Termenul de “probiotice” inventat în 1965 de Lilly și Stillwell
Probioticele, care înseamnă „pentru viață” au fost menite să contrasteze cu „antibioticele”, prescrise în mod popular și cunoscute că, de asemenea, că distrug organismele benefice și influențează sistemul imunitar.

Caracteristicele unui probiotic eficace
- Capabil să supraviețuiască trecerii prin sistemul digestiv
- Capabil să se atașeze de epiteliul tractului digestiv și să-l colonizeze
- Capabil să mențină o viabilitate bună
- Capabil să utilizeze nutrienții și substraturile într-o dietă normală
- Nepatogen și non-toxic
- Capabil să exercite un efect benefic asupra gazdei